Pueblos del Sur

Pueblos del sur är en organisation med 240 hantverkare och hantverkskooperativ spridda över landsbygden i Chile. Organisationens uppgift är att ge hantverkarna socialt stöd samt hjälpa dem att utveckla och marknadsföra sina produkter för att öka försörjningen.
Organisationen skapades 1991 av en grupp professionella och unga hantverkare med syftet att öka värdigheten i hantverksarbetet genom att söka fler kanaler för försäljning av hantverksprodukterna.
Uppdraget är att förbättra levnadsstandarden för hantverksgrupper i hela Chile genom att främja och exportera hantverket de skapar, samt att arbeta tillsammans med hantverkarna för att förbättra deras affärsmetoder och ständigt utveckla nya produkter som samtidigt som man håller fast vid sina traditioner.
Pueblo del Sur ger ofta förskottsbetalningar för att finansiera råvarorna inför stora beställningar, så att hantverkarna kan konkurrera på den internationella marknaden. Dessutom ges vägledning om hur man bäst använder de olika teknikerna och öka produktionseffektiviteten i verksamheten, samt länkar hantverkare till andra utbildningsorganisationer för att få ytterligare teknisk assistans.
Hantverkarna är intresserade av att ständigt förbättra sina produktionsprocesser och sin ledningskompetens, vilket leder dem att aktivt delta i tekniskt stöd och stödprogram på chefsnivå, med bland annat olika typer av utbildningsverksamheter.
Pueblos del Sur är medlem i WFTO, World Fair Trade organization och med en härlig passion för konsthantverk och för produkter som har sitt ursprung i gamla traditioner och hantverkskunskaper så inspirerar Pueblos del Sur världen omkring dem.

Skaparna av keramiksmyckena är Cecilia Valle och Omar Guerrero, båda keramiker. Deras workshop ligger i Santiago i kommunen Maipú och består av två vuxna, Cecilia och Omar, som är ett gifta och har två barn.
En dag tog Cecilia en bit lera och började skapa, nästan utan veta vad det skulle bli. Hon hade just förlorat sitt jobb, berättar hon. ”Det hela började som en lek, och jag visste inte att det gick att göra så mycket med bara sina händer.”
Detta var för nästan 30 år sedan och idag arbetar de båda fortfarande med keramik. Omar skapar blåsinstrument, Ocarinas, medan Cecilia helst arbetar med smycken.
De säger båda att de tycker om det tekniskt krävande hantverket med leran men något som de anser är ännu viktigare är att de har anslutit sig till Fair Trade.
Försäljningen av produkterna inom Fair Trade har gjort det möjligt för Cecilia och Omar att utbilda båda sina två söner, och deras livskvalitet har förändrats dramatiskt till det bättre tack vare rättvis handel.
”Idag har vi ett garanterat pris som respekteras på ett helt annat sätt. Vi behöver inte sänka priserna bara för att marknaden kräver det av oss utan är garanterade ett rimligt pris för vårt arbete. Detta är en bra garanti för småproducenter som oss, som överlever på vad de gör med sina händer, där slutkunden vet att de köper en produkt som tillverkas av hantverkare som har fått rättvist betalt för sitt arbete.” säger Cecilia innan hon går och hämtar lera till nästa omgång smycken som just har beställts av en Fair Trade importör.

Pueblosdelsur-Chile-Fairtrade-Fairmonkey-keramikPueblosdelsur-Chile-Fairtrade-Keramik-Fairmonkey