Smycken

Smycken från Orissa

Smycken som skapas i Orissa är ett ett gammalt hantverk och mycket lite har förändrats av de verktyg och tekniker som används. Hantverkarna här är mångsidiga och kan arbeta med ädla och oädla metaller med samma lätthet. Ny design har infört nya element som glaspärlor från Benaras och bomullstråd i många färger.
Karmul är en by i regionen Orissa, Indien och det är hem för många av smyckeshantverkarna. De gjorde traditionellt silver och guldsmycken för människor i de närliggande byarna samt för stamfolk i distriktet. Men under de senaste fyrtio åren har konkurrens från maskintillverkade smycken visade sig vara för mycket för dem, och de förlorade sina kunder stadigt. Ett ingripande och förnyelse inom design har gett hantverkarna nya urbana marknader i både Indien och utomlands, och detta har återupplivat hantverket till en ny form.
Det finns två olika uppsättningar av hantverks personer som arbetar i Karmul. En är de kvinnogrupper som gör modesmycken, och den andra är herrarnas grupper som gör delarna som behövs för smyckena, som pärlor, berlocker etc. De använder de enklaste av verktyg, och ingen elektriskt drivna sådana.

Tribalsmycken

Tribal smycken idag görs främst med oädla metaller som koppar och mässing, i kombination med glaspärlor och bomullstråd. De traditionella metoderna för att skapa, i kombination med modern design, har gjort dessa smycken både unika och uttrycksfulla.
Verktyg för att utforma smyckena: tång, avbitartång, sax, nålar, gummibaserat lim, metallröret för att blåsa luft in i elden, tång som används för att hålla bitar av kol samt andra saker, skål med vatten, asbestplattor används för att placera metallstyckena för svetsning, litet glasarket för lödningsmaterialet som är gjord av rent silver, vatten, fotogen lampa för branden, kamin och en fläkt.
Städet – Dhar, är gjort av järnvägslinjer, köps från Kabadi Walas eller järnskrot säljare. Vanligtvis så varar städet en livstid. All plåt skärs för hand med kniven och vägs. Alla plattor och tråd som skall användas värms först i kaminen för att göra dem mjuka.

Pärlor

Pärlor skapas genom att skära tråd till små längder och slå kabeln runt en metallstång. Större pärlor slås i olika vinklar för att göra fasetter. Detta är en mycket gammal konstruktion av pärlor som ursprungligen gjordes i guld och kallas sorisiya eller kanthi. Spiraler tillverkas genom lindning av tråd runt en metallstång och används också som pärlor.
Basmaterial för att tillverka smycken är- tråd, plåt i koppar, mässing och vit metall, silver för svetsning, krokar till örhänge, små pärlor. Vid skapande av de färdiga smyckena används även – broderi, virkning, glaspärlor, sten, terrakotta pärlor, dhokra berlocker och pärlor, handslagna pärlor, olika typer och storlekar av kulor och blad samt rör.
Allt behövs för att få fram de vackra handgjorda smyckena från regionen Orissa.

jewelry-tribal-sasha-fairtrade-fairmonkey-smycken-metall

sasha-fairtrade-fairmonkey-smycke

sasha-smycken-tribal-faitrade-fairmonkey

tribal-jewelry-faitrade-sasha-fairmonkey

tribal-smycke-fairtrade-sasha-fairmonkey