Hantverket


Hantverket

Hantverk är ett produktionssätt som utförs för hand.
Hntverkaren behärskar ofta hela processen och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskap och individuella förmåga eller fallenhet för hantverket man utövar.
Historiskt hantverk omfattar många av hantverksteknikerna och även i modernt hantverk kan man se spår av tekniker från äldre tids hantverk.
Många av Fair Monkeys samarbetsproducenter utövar ett hantverk som ärvts genom generationer och på så vis hålls hantverkstraditioner och kunskaper vid liv och utvecklas inom Fair Trade.
Två av de större områdena inom vårt sortiment inkluderar tovning av ull samt vävning av textilier.

Tovning av ull

Tovning är en textil teknik som utförs med ull. Olika sorters ull går olika bra att använda. När man använder tekniken på tyger, kallas den valkning.
Tovning innebär att man med hjälp av såpa och varmt vatten arbetar samman, oftast kardad men inte spunnen och vävd eller stickad ull, till tyg eller färdiga produkter.
Med metoden tillverkas massor av olika produkter så som accessoarer, inredningsdetaljer, smycken och konstverk.
Ull har i naturligt tillstånd en förmåga att filta, tova ihop sig. Några av faktorerna som påverkar filtningsförmågan hos ull är fiberns krusighet, finhet, elasticitet och dess epidermiefjäll.
Det som händer med ullen när den tovas ihop är att epidermisfjällen som finns på ullfibern öppnar sig med hjälp av såpa och varmt vatten.
När man sedan bearbetar ullen hakar fjällen i varandra. Det är på grund av att såpan är basisk som epidermisfjällen öppnar sig.
Om man vill få dem att stänga sig kan man använda något surt, till exempel ättika.
Ullen bör helst vara otvättad när man tovar eftersom lanolinet (ullfettet) hjälper till att tova ihop fibrerna samt ger den färdiga produkten bättre vattenfrånstötande förmåga.

Här hittar du våra ull produkter 

Vävning

Vävning är en textil produktionsmetod från vår tideräknings början. Den går ut på att fläta samman två vinkelräta trådsystem (varp och inslag, även kallad väft) för att åstadkomma tyg,
och vävnader av olika slag.
Ofta används även traditionella midjevävar när kvinnorna väver sina textilier, även om det nu även finns tillgång till större vävstolar så är det alltid hantverk då en person väver tyger alternativt sköter vävstolen.
Inom Fair Trade så fortsätter hantverkarens process ofta till att skapa en färdig produkt av tyget, så som en väska, handduk, myntbörs eller sjal till exempel.
På det viset får hantverkaren mer betalt för sitt arbete, och det är en viktig del av Fair Trade – att köpa så förädlade produkter som möjligt.
Läs gärna mer under länken Hantverkstekniker för att förstå mer om olika tekniker.


Folknepal-Fairmonkey-Fairtrade-wool-ull

Folknepal-Fairtrade-Fairmonkey-ull-feldt

midjevav-bambu-asomadek-guatemala-fairtrade-fairmonkey

Sasha-India-Fairmonkey-Fairtrade-sweden1