green plant

5 saker du kan göra för att leva ett mer hållbart liv

Om du vill bidra till en mer hållbar värld är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra. Här kommer därför fem enkla saker du kan göra för att leva ett mer hållbart liv:

  1. Minimera din plastanvändning: Plast är ett stort problem för vår miljö, så försök att minimera din plastanvändning så mycket som möjligt. Byt till exempel ut plastpåsar mot återvinningsbara påsar, välj produkter med minimal förpackning och använd gärna en egen termos istället för att köpa plastflaskor.
  2. Välj hållbara alternativ: Var noga med vad du väljer att konsumera. Försök att välja produkter som är gjorda av naturliga material och som kommer från hållbara källor. Det kan också vara bra att välja lokalt producerade produkter, eftersom de oftast har en lägre miljöpåverkan än produkter som har transporterats långt.
  3. Återanvänd så mycket som möjligt: Det finns många saker som vi kan återanvända, till exempel glasburkar, gamla kläder och papper. Försök att tänka på hur du kan återanvända saker istället för att slänga dem och köpa nya.
  4. Spara på vatten: Vatten är en viktig resurs som vi måste ta hand om. Försök att inte låta vattnet rinna i onödan, till exempel genom att stänga av kranen när du tvättar händerna, och vattna trädgården på morgonen eller sent på kvällen när det är svalare och färre vatten går åt.
  5. Spara på energi: Att spara på energi är bra både för din plånbok och för miljön. Du kan spara på energi genom att stänga av elektroniska prylar när de inte används, byta ut gamla glödlampor mot lågenergilampor och välja energisnåla vitvaror.

Genom att göra dessa enkla saker kan du bidra till en mer hållbar värld, samtidigt som du kan spara pengar på sikt.